La Couronne du Comte

Merken

Categorieën


Spacer

Winkel op Prijs
Nieuwe producten
Retro 51 Tornado Stealth Vulpen
Retro 51 Tornado Stealth Vulpen
89,00
Snel zoeken
Gebruik trefwoorden om een artikel te vinden.
Uitgebreid zoeken
Productinformatie
Algemene Informatie
Vulsystemen voor vulpennen
Vulsystemen voor vulpennen

Op deze pagina vindt u informatie over diverse vulsystemen voor vulpennen. La Couronne du Comte helpt u graag bij eventuele vragen over het vullen van uw vulpen, neemt u dan ook gerust contact met ons op.


Inktpatronen

E閚 van de meest gebruikte en meest eenvoudige vulsystemen is de inktpatroon (of cartridge), een plastic reservoir gevuld met inkt. Vullen gaat eenvoudig, vaak door de greep van de houder te schroeven en de inktpatroon in de pen te plaatsen.
Inktpatronen zijn er in diverse soorten en maten. Veel merken maken gebruik van standaard inktpatronen, het standaard internationale formaat, maar er zijn ook merken die een eigen inktpatroon gebruiken, zoals onder andere Waterman, Parker, Lamy, Sheaffer, Cross en Sailor. Vaak kan de inktpatroon worden vervangen door een converter (zie hieronder), waardoor u ook gebruik kunt maken van een inktpotje.


Converter

De converter (of convertor) is een hervulbare inktpatroon met een klein piston vulmechaniek (zie hieronder). De converter kan uit de pen worden genomen en worden vervangen door een inktpatroon.
U vult de pen als volgt: u draait de greep van de pen en draait de zuiger van de converter naar beneden. De penpunt plaatst u dan in de inktpot (deze mag volledig worden ondergedompeld), waarna u de zuiger weer omhoog draait: u ziet de inkt dan in de converter verschijnen.
Deze handeling, het omhoog en omlaag draaien van de zuiger, kunt u herhalen totdat de converter vol genoeg is.

Sommige converters hebben geen piston mechaniek, maar een rubber zakje met een knijpmechaniek. Het principe is hetzelfde: vullen gaat door op de aangegeven plaats de converter in te drukken en zo deze te vullen met inkt.
Piston

Het piston (ook plunger of zuiger) vulmechanisme is 殚n van de oudste technieken om een vulpen te vullen. Dit "vaste" vulsysteem bestaat uit een zuiger, welke geactiveerd wordt door het uiteinde van de houder tegen de klok in te draaien tot het mechaniek blokkeert (dit mechaniek kan verborgen zijn onder een dopje). De penpunt plaatst u dan in de inktpot (deze mag volledig worden ondergedompeld), waarna u de zuiger weer omhoog draait: u ziet de inkt dan vaak via een venster in de pen verschijnen.
Deze handeling, het omhoog en omlaag draaien van de zuiger, kunt u herhalen totdat de pen vol genoeg is.
Hefboom

Ook het hefboom-vulsysteem (ook wel lever-filler) is een oude techniek. In de pen bevindt zich een reservoir, dat via een hefboom op de houder wordt gevuld. De hefboom wordt "omhoog" gehaald en de penpunt wordt dan in de inktpot geplaatst: door de hefboom weer naar beneden te duwen, wordt het zakje met inkt gevuld. Ook dit is een "vast" vulsysteem.


Power Filler

Dit vaste vulsysteem geeft soms wat verwarring bij het vullen van de pen. In plaats van een draaibeweging dient de zuiger (staaf) omhoog te worden getrokken tot deze blokkeert. De penpunt dient dan in de inktpot te worden gedaan en de zuiger moet dan weer in de pen worden geduwd in 殚n beweging. Tel tot tien en haal de punt dan uit de inktpot (het reservoir heeft namelijk tijd nodig om zich te vullen). De zuiger kan dan weer worden vastgedraaid.
Push Button

De Push Button filler heeft ook een inktzak in de pen. U vult de pen door aan de bovenzijde van de pen de blinde kap los te draaien, het drukknopje wordt dan zichtbaar. Wanneer u deze indrukt, de penpunt onderdompelt in de inkt en daarna de knop loslaat, zal de inktzak zich met vullen.


Eyedropper

De Eyedropper vulpen kenmerkt zich door een vaak enorm inkt reservoir. Doorgaans is de hele houder geschikt om gevuld te worden met inkt. Vullen gebeurt met een pipet (eyedropper): schroef greep en houder van elkaar, vul de houder met inkt en schroef houder en greep weer vast. De pen is nu klaar om mee te schrijven.


Inktpatronen of inktpot?

Het voordeel van vulpennen met een vast vulsysteem is dat deze doorgaans meer inkt kunnen bevatten dan een inktpatroon, waardoor er dus langer kan worden geschreven. Daarnaast is het gebruik van inktpotten voordeliger, omdat u meer inkt krijgt voor hetzelfde geld als het equivalent in inktpatronen. Ook is het gebruik van een inktpot milieuvriendelijker.
De inktpatroon biedt het grootste gemak, meenemen gaat makkelijker dan een inktpot en ook het vullen van de pen is eenvoudig.


Dit overzicht met vulsystemen is niet volledig; nog steeds brengen fabrikanten nieuwe vulsystemen op de markt en zijn er ook vintage pennen met andersoortige vulsystemen. Heeft u vragen over een specifiek vulsysteem of wilt u advies, neemt u dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag.
Volgende